DRL Consulting
Seriozitate 
Competenţă 
Responsabilitate 
26.02.2024 :: 18:31:09
English
 English
Deutsch
 Deutsch
 
  HÖP GbR :: HAresil & HAresil UV
Acasa
Acasă
Servicii
Descriere
Servicii
Efecte
Servicii
Utilizare
Servicii
Date tehnice
Servicii
Tratarea lemnului
Servicii
Contact
 
   
   
   
HAresil
    HAresil HAresil UV
Utilizare
   
  HAresil și HAresil UV sunt produse ale firmei HÖP GbR, cu sediul in Remshalden, Germania.
   
  HAresil sau HAresil UV pot fi utilizate la:
 
Blt
Tratamentul primar (lemn netratat cu porii deschiși);
 
Blt
Tratarea lemnului afectat sau infestat cu paraziți;
 
Blt
Tratarea lemnului afectat sau infestat de insecte;
 
Blt
Tratarea suplimentara a lemnului.
     
  Tratamentul primar (lemn netratat cu porii deschiși):
 
Blt
La tratarea primară a lemnului silicaţii solubili în apă pătrund în lemn prin porii şi fisurile acestuia. După o perioadă scurtă de timp, silicaţii devin prin uscare insolubili. Acest lucru se datorează acizilor aflați în lemn și a acidului carbonic din aer. Prin acest proces, lemnul este silificat și mineralizat. Acesta este un proces natural care apare des în natură. De exemplu pădurile din Patagonia și Arizona au fost supuse unui procedeu asemănător. Prin urmare au fost protejate timp de milioane de ani împotriva vremii și a descompunerii.
   
 
Observații:
 
1.
Lemnul „lucreaza“ iar de aceea la tratarea lui trebuie avut grijă ca amândouă părțile să poată respira.
 
2.
Capilarele  lemnului se vor închide prin tratament – totuși porii rămân  deschiși, astfel încât lemnul poate respira. Cu HAresil poate fi compensată diferența de umiditate cu 5% , ceea ce inseamna o toleranță de cca. 2%.
 
3.
Dacă silicatul este  expus unui mediu acid (de exemplu prin contactul cu CO2), acesta se combină foarte rapid. Prin urmare HAresil poate fi aplicat și pe suprafețe umede iar efectul său intră imediat în aplicare.
     
  Aplicații:
 

Servicii Mobilierul de gradină din lemn de larice devine rezistent la daunători dar nu și rezistent împotriva ciupercilor.
Servicii Apărare contra reazelor UV (lemnul nu isi pierde culoarea).
Servicii Pentru larice culoarea roșiatică și deschisă va fi menținută.
Servicii Șindrila de la acoperiș își mărește durata de viață cu până la 100%.
Servicii Toate felurile de lemn.

     
 
Efectul de bază al substanței HAresil este biologic. HAresil a fost dezvoltat pentru a proteja toate tipurile de lemn. HAresil are un caracter multifuncţional. Substanța tratează și controlează diferitele amenințări ale lemnului. HAresil este un produs cu 4 funcții:
 
Servicii
Contra dăunătorilor;
 
Servicii
Contra ciupercilor;
 
Servicii
Contra focului;
 
Servicii
Contra razelor UV;
     
  HAresil combate așadar:
 
Blt
Infestațiile cu insecte inclusiv cu termite.
 
Blt
Infestații cu ciuperci.
 
Blt
Mucegaiul (doar cu HAresil UV)
 
Blt
Umiditatea, întrucât substanța uscată este hidrofugă.
 
Blt
Daunele cauzate de foc, întrucât lemnul devine ignifug.
 
Blt
Razele UV (doar cu HAresil UV).
     
  Indicatii in privinta umiditatii lemnului
   

Tratarea lemnului de esență moale/lemnului de rășinoase doar la o umiditate cel puțin sub 36%. În momentul tratării, lemnul nu poate fi prea uscat, ci doar prea umed. O umiditate de cca. 20% este ideală. O uscare la aer poate așadar fi suficientă..

     
  Puncte forte:
 
Blt
HAresil  este un produs biologic /natural pentru protecția lemnului. Acest produs este bazat pe apă și lucrează contra dăunătorilor lemnului fără a conține substanțe toxice. Substanța nu este așadar otrăvitoare.
 
Blt
HAresil nu este considerat dăunător potrivit ordonaței §4  privind substanțe toxice din Germania.
 
Blt
HAresil nu emite dupa uscare nici un fel de vapori.
     
 

Prin folosirea substanței HAresil pentru tratarea lemnului se poate renunța la alte substanțe otrăvitoare sau dăunătoare sănătății respecitv alte chimicale și substanțe pentru tratarea lemnului. HAresil se bazează pe minereuri iar astfel nu lasă în urmă nici un fel substanță dăunătoare. Substanța nu necesită solvenți  și nu are nici un fel de emisii. Asfel produsul poate fi folosit și în încăperi închise. Insectele care vin in contact cu produsul dupa uscarea acestuia nu sunt rănite la atingerea acestuia.

     
  Concluzii:
 
Blt
Lemnul este parțial mineralizat și prezintă astfel în straturile de la suprafață și în pori o structură modificată. Lemnul este într-o oarecare măsură întărit. Ciupercile care atacă lemnul nu pot pătrunde astfel în lemn iar insectele nu mai consideră lemnul drept hrană. În acest fel, insectele nu mai pot mânca, digera sau în general distruge lemnul. Ciupercile nu suportă de obicei un mediu cu nivelul PH-ului ridicat.
 
Blt
Lemnul nu trebuie astfel otrăvit. Este indeajuns ca lemnul sa fie acoperit de un strat subțire de acid silicic pentru ca acesta să fie protejat.
 
Blt
Un alt punct forte a substanței  HAresil, este că în ciuda mineralizării lemnului, acesta nu iși schimbă complet structura și își păstrează astfel proprietățile mecanice. Suprafața este întărită, primind astfel o protecție suplimentară față de daunele fizice.
 
Blt
Porii lemnului rămân deschiși. Acidul silicic, care reise din tratarea lemnului, este la rândul său permeabil (in privinta umidității din aer și din lemn).
 
Blt
Lemnul poate astfel „respira“ în continuare. Umiditatea nu este capturată/inchisă în interiorul lemnului.
 
Blt
Lemnul nu se aprinde atât de ușor (mai ales când este impregnat sub presiune). Asfel se previne apariția și răspândirea incendiilor.
 
Blt
Prin adăugarea nano-pigmenților minerali este obținut un strat de protecție suplimentar împotriva razelor UV, care pot provoca îngălbenirea lemnului (rezultatul razelor de lumină și a ligninei din lemn)
 
Blt
Culorile pot si ele fi protejate de razele UV cu ajutorul nano-pigmenților colorati
   
  Tratarea lemnului afectat sau infestat cu ciuperci:
 
Blt
HAresil are un nivel PH-ului ridicat – cca. 12.
 
Blt
Astfel, ciupercile sunt ucise rapid intrucât proteinele cupercii sunt denaturale/hidrolozate.
 
Blt
Pentru lemn nu este creat nici fel de dezavantaj întrucât celuloza și lignina devin mai stabile.
 
Blt
Ciuperca și lemnul sunt silificate pe parcursul timpului iar prin alcalinitatea rămasă se previne o infecție reînoită, respectiv o creștere a ciupercilor dăunătoare.
     
  Tratarea lemnului afectat sau infestat cu insecte:
 
Blt
•HAresil are acelasi efect asupra insectelor si a larvelor precum asupra ciupercilor
 
Blt
•Daca acestea vin in contact cu substanta lichida, ele sunt paralizate si mor in scurt timp
 
Blt
•Daca substanta este injectata (de exemplu cu ajutorul unei siringi) in canalele de alimentare, insectele pot fi scoase afara iar pasajele sigilate
 
Blt
•Astfel lemnul poate fi reabilitat
 
Blt
•Dupa uscarea substantei nu raman elemente toxice/otravitoare
     
  Tratarea suplimentară a lemnului
 
Blt
Mai ales în cazul unei aplicări sustanțiale a substanței și a unui lemn puțin absorbant, poate apărea la suprafața lemnulu un fel pietriș albicios. Un tratament suplimentar devine de aceea necesar. Acesta nu reduce efectele substanței HAresil. În cazul în care lemnul se află la vedere, se recomandă o șlefuire fină a lemnului și o aplicare reînoită a substanței. În acest fel se obține o suprafață mai fină/netedă/delicată. În multe cazuri o simplă aplicare a substanței este îndeajuns pentru a îndepărta aparițiile nedorite.
     
  Indicație importantă
 
Blt

Dupa uscare, HAresil poate fi îndepărtat în mod mecanic. După aplicarea substanței, procedeele chimice au loc imediat astfel încât efectele substantei HAresil devin in câteva secunde funcționale. Se poate spune că lemnul reprezintă un mediu curat iar HAresil se poate infiltra în interior, unde reacționează instantaneu. Apa din produs este doar necesară transportuilui – sau altfel spus apa este utilizată pentru a infiltra lemnul. Atâta timp cât substanta nu s-a uscat, suprafața lemnului este lipicioasă.

     
  Pensulare
 
Blt

Atâta timp cât substanța încă nu s-a uscat nu se întâmplă nimic. Doar după ce nu mai rămâne nici un pic de apă au loc procedeele chimice și apar eflorescențe albe. Dacă lemnul nu mai este în stare să absoarbă substanța, aceasta nu mai trebuie aplicată. Resturile de pietriș pot fi  îndepărtate cu ajutorul unei perii.

     

HAresil